And then they lived happily ever after

Diskussionen kring huruvida USA:s sätt att döda Bin Ladin var rätt eller fel har dragit igång. Någon har påpekat det barbariska i att folk bejublar en annan människas död på gatorna i New York. USA har aktualiserat uttrycket ’öga för öga’ och gett det en skrämmande omodern innebörd. Det handlar inte om att bin Ladin ska gå fri från straff – men det där med demokrati och rättegångar har, kan vi konstatera, en viss poäng. Särskilt om man kallar sitt land för en demokrati.

Jag kan inte låta bli att tänka på amerikanska storfilmer. Ett hot uppstår i en från början trygg miljö – en fiende som måste bekämpas. En hjälte är redo att kämpa för sin familj/sin stad/sitt land. Därpå följer konflikter och spänningsmoment. Fienden besegras. I bästa fall vajar en amerikansk flagga på uteplatsen medan hjälten och hans kärlek kramar om varandra och ser ut över den återigen lugna gatan. Alla som ser filmen är trygga i förvissningen om att oavsett vad som drabbar vår hjälte, så ordnar sig allting till slut. Hämnden är ljuv och Gud välsigne Amerika.

Skillnaden är förstås att det nu har hänt på riktigt. USA har på riktigt dödat en terroristledare utan rättegång. Skillnaden är väl att inget ”the end” kommer att uppenbara sig på en jättelik skärm. För det här är verkligheten, och i verkligheten har Bin Ladin en mängd anhängare som förmodligen inte är glada just nu. Det återstår att se vad FN har att säga om saken. Och al-Qaida.

Annonser

Om jessicaosv

Copywriter, skribent, litteraturvetar-student, stockholmare, poet, bokoholist, pratig och tänker alldeles för mycket.
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s